Category Archives: Uncategorized

Кои се нашите барања?

baranja4

 

لحقوق األساسية للمهاجرين في جمهورية مقدونيا

Pismo-ARAPSKI

Download: لحقوق األساسية للمهاجرين في جمهورية مقدونيا

Drugovima i drugaricama, građankama i građanima Makedonije koji/e pružaju otpor vladajućem režimu

fak_sanja_v

Ne možemo i ne smijemo da ćutimo dok se dešavaju ubistva, medijske manipulacije i sveopći teror državne vlasti u Makedoniji. Ne biraju se sredstva kojom vlast želi da zadrži svoju poziciju, ma kako brutalna i nečovječna bila. Sve ovo je već viđeni scenarij u našoj regiji i zato je neophodno da otpor bude masovno podržan i da uspije. Najmanje što, za sada, možemo da uradimo jeste da pošaljemo podršku, ma kako virtualnu – da se i svih nas tiču problemi i patnje u Makedoniji, jer dijelimo istu sudbinu, da saosjećamo i brinemo, da smo svim srcem uz hrabre muškarce i žene koje protestiraju protiv sveproširenog nasilja etno-nacionalističkih elita kojima podjele u tom ključu ponajviše i odgovaraju. Duboko kompromitirani i korumpirani režim čini sve u cilju prikrivanja činjenica vezanih za okolnosti nerazjašnjenih ubojstava, zloupotrebe službenih položaja, policijske brutalnosti i ostalih kršenja ljudskih prava i sloboda.

Protiv smo ubijanja i korištenja sile, protiv prebijanja neistomišljenika/ca, protiv manipulacije informacijama, protiv terora vladajućih, protiv otvaranja starih i novih trauma i guranje u novo nasilje. Privatizacijske pljačke, sveprisutna korupcija i siromaštvo ne poznaju podjele po nacionalističkim linijama.

Kao grupa aktivistkinja i aktivista, okupljenih oko Feminističkog antimilitarističkog kolektiva, dajemo svoju podršku hrabrim građankama i građanima, hrabrim ljudima Makedonije.

No pasaran!

Feministički antimilitaristićki kolektiv, Sarajevo

Поддршка преку границите

Во поддршка на протестите во Македонија, се организираат протестни собири на 17 мај и во Амстердам, Лондон, Брисел,  Берлин и Љубљана. Во Лондон, најавениот марш за 17 мај од Хајд Парк до македонската амбасада, ќе продолжи секоја недела, во исто време, до исполнувањето на барањата за оставка, ослободување уапсените активисти и формирање нова Влада што ќе озвоможи и спроведе процеси за реформи и  демократизација на институциите.

Повеќе информации на следните линкови за Амстердам, Лондон и Љубљана. Претходни собири се оддржаа во Белград и Сараево на 12 мај.

Support across borders

Rallies in support of citizens’ protests in Macedonia are scheduled for 17 May in Amsterdam, London, Brussels, Berlin and Ljubljana. In London, the march planned for 17 May will start at Speaker’s Corner in Hyde Park and end at the Embassy of republic of Macedonia. The march will take place every Sunday at the same time until demands are met for resignation of Gruevski’s government, liberation of arrested activists and formation of a new Government that will enable and execute processes for institutional reforms and democratization.

Previous rallies were held in Belgrade and Sarajevo on 12 May.

Partia më e madhe opozitare me protesta në orën 14 me 17 Maj

Me 15 Maj në ora 14, lideri i LSDMsë, Zoran Zaev, mbajti konferencë për shtyp në selinë e partisë dhe publikoi një seri të re të bisedave të përgjuara nëdrmjet zyrtarëve të lartë të qeverisë. Në konferencën për shtyp, Zoran Zaev paralajmëroi se protesti i planifikuar n. koordinim të tyre me 17 Maj dë të jetë “i qetë, i padhunshëm, masovik dhe i paparë deri më tani”.

Seriali i ri i përbërë prej 16 bisedave telefonike përmbajtën komentime racite të zyrtarëve të lartë në qeverinë aktuale drejt një nga bashkësitë etnike në Maqedoni.

Më shumë info në këtë  link .

Забрзано видео #Протестирам

Приказ со забрзано видео на протестен марш на 14 мај, од Владата на Република Македонија до Основниот суд Скопје 1 во Скопје. #Протестирам

 

Unitet dhe bashkim

Në ditën e dhjetë të protestave vazhdon dhe rritet narativi i unitetit dhe bashkimit në qëllimet dhe kërkesat e përbashkëta.

“Realizimi i demokracisë është çështje e popullit, e frymës së rrugës, e lëvizjes së trupave në rrugë, ajo është hapësira jonë e përbashkët politike, bashkësia jonë nuk mund të redukohet deri në procedura institucionale, një vizion rrënjësisht i ndryshëm për një komunitet është një kontinuitet që e përbëjnë njerëzit në rrugë. Më shumë dëshirë dhe përvoja të përjetuara dhe më pak pritje nga zgjedhjet.”

1 protestiram

protestiram 2

Me të vërtetë nuk më intereson nëse besoni në jetë pas vdekjes apo në një fuqi më të lartë, nëse jeni apo jo anëtar i një partie, nëse e dëgjoni Cecën apo techno, nëse ju acarojnë hipsterët apo tifozët, nëse është më e mirë Idadija ose Naxhak, nëse jeni Trockistë, ose libertarianë. Ajo që na duhet për të qëndruar së bashku dhe për të qenë në të njëjtën anë të barrikadës është mbështetja juaj dhe angazhimi aktiv për këto tre gjëra:

  1. Dorëheqje e menjëhershme e gjithë qeverisë dhe përgjegjësi për veprimet e tyre
  2. Lirim i menjëhershëm i të gjithë aktivistëve të paraburgosur
  3. Formim i një qeverie që do të mundësojë demokratizim dhe zbatim të zgjedhjeve korrekte dhe demokratike

#ZbogumNikola

#Mrsh