5 загинати и околу 30 повредени, изјавува Јанкулоска

Во изјава за медиумите, во вечерните часови на 9 мај, Министерката за внатрешни работи Јанкулоска ги соопшти имињата на загинатите во Куманово, сите припадници на полициските служби: Жарко Кузмановски (1981-2015) од тетовското село Брвеница, Ненад Серафимовски (1987-2015) од гостиварското село Зубовце и Сашо Самоиловски (1982-2015). Имињата на уште двајца загинати дополнително ќе се соопштат. Не беа потврдени неофицијалните информации за цивилни жртви.

Во изјавата, Јанкулоска соопштува дека оружената група составена од македонски и државјани од соседна земја имала за цел да го „искористи моментот во кој се наоѓа државата за да изврши напад“ врз стратешки објекти. Мотивите се сѐ уште непознати. Министерката не сакаше да изјави од која соседна земја се дел од напаѓачите и за кои стратешки објекти станува збор.

Во државата во тек се граѓански протести што неодамна кулминираа со барање за оставка на Владата. Закажан е натпартиски сеграѓански протест на 17 мај, а поттикнат меѓу другото и од објавата на прислушувани телефонски разговори на високи функционери и политичари. Во наводните разговори, членови на владата и фукционери заговараат недемократски, коруптивни и криминални зафати за чија реализација ја користат јавната функција.

Видео снимка од прес конференцијата пренесена од НоваТВ е достапна овде.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *