Ден 5: „Протестираме за мир и правда“

Петтиот ден на протести, 9 мај, започна пред зградата на Владата, откако полицијата не дозволи пристап до Споменикот на ослободителите на Скопје, каде беше планирано положување цвеќе по повод Денот на победата над фашизмот. Со едноминутно молчење во знак на почит кон загинатите во Куманово, протестот беше мал и тивок, без скандирања и користење на звучни реквизити.

Day 5

Фото: Илона Олехлова

Оттаму демонстрантите се упатија кон седиштето на делегацијата на Европската унија. Извикувајќи „Зошто молчиш Европо“, тие запрашаа што прави ЕУ во врска со погребувањето на демократијата во земја која е кандидат за членство.

По завршувањето на протестот, дел од демонстрантите го посетија кампот на средношколците кои протестираат против лошите образовни реформи.

 

Фото: Илона Олехлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *