Видео со обраќање на жител на Куманово

Објавуваме транскрипт на дел од видео обраќање на жител на градот Куманово. Поставено на фејсбук профил, за само еден час, видеото има над 100.000 посети.

„Даде ли некој некаков одговор, од морална, етичка точка гледано…зошто дојдовме до ова. Да не ни го направи ова Путин или Америка?  Да размислиме кој го донесе сето тоа. Луѓето не се криви, Македонци, Турци, Албанци, никој не е крив. Можеби имаше денови кога нѐ лажеа и манипулираа, но сега народот е свесен!

…Да слушнеме за луѓето што се гладни во економијата на Македонија….а тие ни кажуваат ќе запослиме волку-толку, …замислуваат економски зони што никој не ги видува и не ги доживував. Никој не сака рат.

Никој не сака да го анализира разлогот зошто дојде до ова.

Го повикувам албанското лидерство … мада се продадени, нека дојдат тука да бидат со народат. Го повикувам СДСМ, го повикувам Груевски…тие од кабинети…каде се нивните фамилии…имаат некој син, роднина…нека фатат пушка… Гоце Делчев, Скендербег ратувале, биле со борците, не биле во канцеларии да се кријат.

…Национализам и тероризам се измислени нешта. Јас живеам тука 40 години, 40 збора немам лоши за Македонец како Албанец. Мило ми што јас како Албанец, а тој како Македонец ги сфативме манипулации што ги прават. Но доста голем дел од народот е во тешка состојба и не може уште да го сфати тоа. Дајте тие мани да не нѐ замерат.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *