Ден 6: Мирен собир и граѓански пленум наместо протест на првиот ден на жалост

Фото: Елеонора Венинова

Фото: Елеонора Венинова

Поради настаните во Куманово и прогласената дводневна жалост, активисти и граѓани се собраа вчера, 10 мај 2015, во 18:00 на мирен собир во Градскиот парк во Скопје. Целта на собирот беше да се оддаде почит на жртвите во Куманово, покажување солидарност со семејствата на жртвите, со граѓаните на Куманово, но и со притворените активисти на протестите што почнаа на 5 мај.

Покрај тоа, собирот се искористи и за дискусија за понатамошното дејствување на ова самоорганизирано граѓанско движење. Во форма на граѓански пленум, присутните дискутираа за реформулирање на целта на движењето, нагласувајќи ги правдата и мирот како водечки принципи.

На собирот беше одлучено на вториот ден на жалост, 11 мај, во 18:00 да се излезе пред зградата на Владата на мирно оддавање почит на жртвите. Движењето ги повикува граѓаните да се приклучат, во црна и бела облека, со цвеќиња, без звучни реквизити.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *