Ден 8: Оставка, одговорност, ослободување

Ден 8

Фото: Елеонора Венинова

Граѓаните, обединети во барањата, продолжија со протести на 12 мај. Протестот започна пред поставениот полициски кордон пред Влада во 18:00. Оттаму граѓаните мирно се упатија кон Собранието на Република Македонија, барајќи оставка од цела Влада, ослободување на уапсените од протестите на 5 мај и формирање на преодна Влада за демократизација на институциите.

Протестот, според говорниците, се случува и заради обидот за сокривање на убиството на Мартин Нешкоски, смртта на малата Тамара, лошите законски реформи во образованието, но и заради случувањата во Куманово и барањето одговорност за загубинетите животи. На овој протест, кој заврши мирно, беше забележан поголем број на претставници на странски медиуми.

Барањата на движењето #Протестирам остануваат и протестите продолжуваат секој ден во 6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *