Ден 11: За „Никогаш да не се повтори“ #Протестирам (15 мај)

Protestiram-15-05-2015-f

На 15 мај, единаесеттиот ден од почетокот на протестите, продолжија граѓанските протести во Скопје. Полицијата повторно не дозволи протест пред владата, па демонстрантите од таму се упатија кон Собранието.

Со паролите,  „Оставка“, „Готов е“, „Николче диктаторче“, „Нема правда, нема мир“, демонстрантите ги повторија барањата за оставка на владата, ослободување на притворените демонстранти од 5 мај наваму и формирање влада за демократизација на институциите.

Пред Собранието се одржа и граѓански собир-пленум, на кој учесниците ги дискутираа плановите за протестот во недела, 17 мај. За тој ден, во 14:00 часот на протест повика и најголемата опозициска партија, заедно во широка коалиција под нивна координација.

#протестирам форум пред собрание 15 maj

(#протестирам собир пред собрание)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *