Соопштение до јавноста

16.05.2015, Скопје

Со потсетување на долгогодишниот отпор на сите граѓанки и граѓани за правда и слобода, #Протестирам повикува на протестен собир на 17 мај во 13 часот пред Основниот суд Скопје 1, во Скопје и заеднички марш до Владата на Република Македонија што симболично ќе започне во пет до два.

На вечерниот собир пред Парламентот по протестите на 15 мај, граѓанките и граѓаните кои протестираат секој ден во шест од 5 мај се согласија да излезат на протестот на 17 мај. Протестот ќе започне во 13:00 пред Основен суд Скопје 1- Скопје. Заедно со Студентскиот пленум, пред Судот ќе се повика на ослободување на политичките затвореници од 5 мај наваму. Оттаму, во заеднички марш, како  потсетување на долготрајната и здружена борба на сите граѓани и граѓанки, во 13:55 ќе се упатиме кон Владата на Република Македонија. Нагласувајќи ја автентичноста на движењето, граѓанките и граѓаните од #Протестирам ќе се соберат повторно и во 18:00, на пристапот кон Владата на булеварот „Климент Охридски“, како и секој ден од 5 мај наваму.

Оваа одлука е резултат на хоризонталната поставеност на движењето и желбата да се промовира еднаквост во одлучувањето, одлучување во кое се вклучени сите и кое ќе ја задржи различноста на сите кои стојат зад барањата на #Протестирам и зад кои се обединија. За потсетување, #Протестирам е автентично самоорганизирано движење, во кое се здружени граѓанки и граѓани со три главни барања и линии на дејствување:

  1. Итна оставка и преземање на политичка и правна одговорност на целата Влада на чело со Никола Груевски за неуставното, корумпирано и неетичко владеење
  2. Итно ослободување на сите активисти притворени од 5 мај наваму;
  3. Формирање на Влада за демократизација на институциите и овозможување на фер и демократски избори.

Дојди и приклучи се!

#Протестирам #секојденво6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *