Drugovima i drugaricama, građankama i građanima Makedonije koji/e pružaju otpor vladajućem režimu

fak_sanja_v

Ne možemo i ne smijemo da ćutimo dok se dešavaju ubistva, medijske manipulacije i sveopći teror državne vlasti u Makedoniji. Ne biraju se sredstva kojom vlast želi da zadrži svoju poziciju, ma kako brutalna i nečovječna bila. Sve ovo je već viđeni scenarij u našoj regiji i zato je neophodno da otpor bude masovno podržan i da uspije. Najmanje što, za sada, možemo da uradimo jeste da pošaljemo podršku, ma kako virtualnu – da se i svih nas tiču problemi i patnje u Makedoniji, jer dijelimo istu sudbinu, da saosjećamo i brinemo, da smo svim srcem uz hrabre muškarce i žene koje protestiraju protiv sveproširenog nasilja etno-nacionalističkih elita kojima podjele u tom ključu ponajviše i odgovaraju. Duboko kompromitirani i korumpirani režim čini sve u cilju prikrivanja činjenica vezanih za okolnosti nerazjašnjenih ubojstava, zloupotrebe službenih položaja, policijske brutalnosti i ostalih kršenja ljudskih prava i sloboda.

Protiv smo ubijanja i korištenja sile, protiv prebijanja neistomišljenika/ca, protiv manipulacije informacijama, protiv terora vladajućih, protiv otvaranja starih i novih trauma i guranje u novo nasilje. Privatizacijske pljačke, sveprisutna korupcija i siromaštvo ne poznaju podjele po nacionalističkim linijama.

Kao grupa aktivistkinja i aktivista, okupljenih oko Feminističkog antimilitarističkog kolektiva, dajemo svoju podršku hrabrim građankama i građanima, hrabrim ljudima Makedonije.

No pasaran!

Feministički antimilitaristićki kolektiv, Sarajevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *