Соопштение за јавност

Во петок, 5 јуни, во Скопје, ќе протестираме за правда и слобода. Протестот ќе започне во 18:00 од пристапот кон Владата на булеварот „Св. Климент Охридски“. Тргнуваме од веќе освоени, кон нови простори!

Излегуваме за да потсетиме: против злоупотребите, насилството и неправдата мора гласно и масовно! Овој режим нанесе бројни неправди, со последици различни за секој од нас. Неправдата против еден е неправда против сите нас. Да излеземе масовно во солидарност со сите жртви на режимот, дискриминирани, опресирани, обесправени и обеспоседени по различни основи низ изминатите години! Работници, студенти, ученици, родители, наставници, сите засегнати граѓани, во знак на револт против самоволието на властодршците го бранеа правото да се биде на улиците. Дел од нив, на 5 мај, во одбрана на ова право на протест против бруталноста и неотчетноста на режимот, беа физички нападнати од специјалните полициски сили. Во бруталниот налет на полицијата, настрадаа и млади кои подготвуваа испити во јавна библиотека.

Еден месец по овие настани, неопходно е да потсетиме дека за неправдата и насилството кои ги причинува режимот мора гласно и без компромис. Правдата и слободата не смее да се предмет на отстапки во преговарачкиот процес! Кризата во Македонија не е прашање на меѓупартиски конфликт, туку на сенародно незадоволство од владеењето на криминалната клика и корумпираниот политички систем! Политичка и правна одговорност мора да има, но мора да има и коренити промени! А до нив, може да стигнеме само кога до јавните функции ќе им се забрани пристап на сите за кои постои сомнеж дека злоупотребувале функција во своја корист, а против интересите на граѓаните. Оваа порака треба да одекнува на сѐ пошироки и побројни простори, дури и зад затворените врати во Стразбур, Скопје и Брисел!

Ги повикуваме сите наши сограѓанки и сограѓани да излезат на улиците! Оние кои не се во Скопје, ги охрабруваме да се самоорганизираат во своите места на живеење низ Македонија и дијаспората и на свој начин, со протест, да го изразат сопствениот револт! Да протестираме против отстапки за насилството и неправдата, со пораки за мир и правда против авторитарната култура!

 

#Протестирам #Protestoj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *