Марш на солидарноста: Еден километар во чевлите на бегалците

Освен осиромашени граѓани, веќе подолго време наше секојдневие се и глетките на изнемоштени мигранти кои се обидуваат да ја поминат Македонија. Бегаат од војни, закани и во потрага по пристоен живот. За нив Македонија е само попатна станица. Но, за нивната голгота низ земјава, слушаме, читаме и гледаме со сопствени очи, како и од домашни и странски медиуми.

Од сведоштва на бегалци, родители, млади и деца, слушаме дека се цел на грабежи, а таков третман им приредуваат дури и полициските сили кои ги сведуваат овие луѓе на криминалци, додека вистинските продолжуваат да ги тероризираат, како мигрантите, така и граѓаните во државата. Откако меѓународните медиуми ја објавивја јавната тајна за криминални групи што криумчарат со мигранти и тргуваат со луѓе во липковскиот регион, полицијата наместо босовите, ги приведе мигрантите кои сега се затворени во Прифатниот центар на Гази Баба.

Затоа, во солидарност со мигрантите и граѓаните на Република Македонија кои живеат надвор од поголемите градови, во делови каде овој систем и режим ги запостави, #Протестирам ги повикува граѓаните на Марш на солидарноста, против дискриминацијата и ксенофобијата. На 15 јуни, понеделник во 18 часот ќе се собереме на аголот од Климент Охридски пред Владата и ќе се упатиме до Прифатниот центар за мигранти во Гази Баба кадешто ќе ги прочитаме правата на мигрантите.

Да изодеме од местото кадешто се исцртуваат политики што дискриминираат до местото кадешто ги гледаме последиците од неправдата кон мигрантите кои бегаат за подобар живот.

Судбината на мигрантите во прифатниот центар е симбол и за нечовечките услови и ризиците со кои се соочуваат и нашите сограѓани, затворени и присилени да мизеруваат, да се раселуваат или самите да сонуваат за мигрирање надвор од државата во потрага по безбедност и пристоен живот.

Сакаме држава којашто ќе гарантира привремена заштита за минувачите во оваа земја. Бараме еднакви услови за живот за сите во Македонија, независно на географијата и структурата на населените места, зашто ние, нејзините граѓани, не сакаме иднина во која ќе размислуваме од кого да се криеме и каде да бегаме, во потрага по подобар живот!

Прдиружи се! #Протестирам!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *