Се враќаме на улиците! Од 5 мај до крај!

фото: Небојша Гелевски

фото: Небојша Гелевски

Во петок, 5 јуни, во Скопје, по краток прекин на протестите, демонстрантите повторно се вратија на улица. Точно еден месец по протестот на 5 мај, кога полицијата употреби брутална сила во разбивањето на демонстрантите, тие протестираа за правда и слобода.

Тргнувајќи од веќе освоени, кон нови простори, протестот започна во 18:00 од пристапот кон Владата на булеварот „Св. Климент Охридски“. Оттаму неколку стотици демонстранти се упатија кон Министерството за правда каде повикаа на одговорност и правда за случувањата од 5 мај.

фото: Небојша Гелевски

фото: Небојша Гелевски

Скандрирајќи „Нема правда, нема мир!“ и „Од 5 мај, до крај!“, демонстрантите симболично го завршија протестот пред Библиотеката „Браќа Миладиновци“, каде на 5 мај полициските сили извршија насилен упад, малтретирајќи и потоа приведувајќи студенти. Таму тие, меѓу другото, порачаа: „нашите вистински домови беа и ќе останат училиштата, универзитетите и библиотеките. Добредојдовте дома!“

фото: Небојша Гелевски

фото: Небојша Гелевски

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *