Tag Archives: студентски_пленум

Уапсени и во притвор студенти од Студентскиот пленум

Протести, ден 4. По телефонски повик за информативен разговор, полицијата апси и притвора студенти од Студентскиот пленум откако тие уредно ќе одговорат на повикот. Уапсени се осуммина, а двајца веќе се изведени пред истражен судија и одредена им е мерка, осумдневен притвор. Се товарат со дело спречување службено лице во вршење службена должност. Хелсиншкиот комитет им нуди бесплатна правна помош. Студентскиот пленум апелира со порака до студентите за три чекора како да се заштитат.

Кога учат студентите?

На четвртиот ден од граѓанските протести, студенти го блокираа главниот булевар во Скопје, Партизански одреди, во делот пред градската библиотека Браќа Миладиновци. Со книги в рака, тие протестираа против насилниот упад на специјални полициски служби во градската библиотека што се случи во вечерните часови на 5 мај 2015 година. Во лов на демонстранти, полицијата брутално влезе во библиотеката, тепаше и повреди неколкумина студенти под изговор дека студенти не учат по 23 часот.